Sepsání dojmů z Bety Reaper of Souls

Všechno co se týká normální hry a nelze zařadit jinam.
Javurek
Warlord
Currenly, I'm playing:Diablo 2
Sepsání dojmů z Bety Reaper of Souls

Příspěvek od Javurek » 28.12.2013, 18:16 hod.

Betu Reaper of Souls už hraji nějaký ten čas a tak bych se rád podělil o moje dojmy z hraní a z chystaných změn.

Betu jsem začal hrát za Crusadera od levelu 1 bez jakýchkoliv výhod z aktuální hry. Na výběr je ze začátku z obtížností Normal, Hard a Expert a ve hře lze vždy obtížnosti snížit pokud je potřeba. Zvýšit ne, na to je třeba založit novou hru. Po získání levelu 60 se odemkne nová obtížnost Master a po získání levelu 70 obtížnost Torment, která má 6 stupňů a také nový Adventure mód. Co jsem tak zkoušel, tak na obtížnost Normal jsem skončil 5 akt na levelu cca 43. Když jsem zkoušel na obtížnost Torment I jet postavu od 1 levelu, tak jsem byl při vstupu do katedrály byl asi už na 15 levelu. Dále už to prostě nešlo, protože HP a poškození monster se přizpůsobuje Vašemu levelu. Tento systém se mi upřímně moc nelíbí, protože zvolení vyšší obtížnosti není o tom, že musím lépe hrát ale prakticky jen o tom mít lepší výbavu. Čekal bych chytřejší monstra, více jejich abilit a podobně. Bohužel nic takového se nekoná, prakticky jde jen o HP a DPS.

Za Crusadera jsem se dostal postupně do 5 aktu a o tom chci napsat trošku něco více. Act 5 vypadá opravdu moc hezky, prostředí se dost mění, je tu opravdu hodně nových a zajímavých monster. Moc se mi líbilo docela velké množství různých eventů. Jen by to chtělo přidat nové eventy i do starých aktů. Ke konci pátého aktu se mi moc líbily takové ty knihy, které vyprávějí příběhovou část hry. Hlavně ta část o Lilith + Inarius se mi moc líbila a nemohl jsem se dočkat jak najdu vždy další knihu. 5 Akt jsem s Crusaderem bohužel nedokončil, protože jsem chtěl zkopírovat i ostatní postavy, abych otestoval i Paragon. Sice jsem si u pár lidí ověřil, že po zkopírování postav z klasického D3 se mi postava Crusadera nesmaže, opak byl bohužel pravdou. Byla to docela škoda, protože byl těsně před dokončením Actu 5 a na levelu 68. Z důvodu, že jsem si postavu omylem smazal a toho že sepisuji tohle téma už nebudu v příběhu Chloe pokračovat(kdo četl, ví o čem píši).

Začal jsem tedy po zkopírování postav nového mnicha, protože i dost starých skillů je upraveno a chtěl jsem vyzkoušet mojí oblíbenou postavu mnicha. Od levelu 61 je nový skill a na levelu 70 je možné si vybrat čtvrtý pasivní skill ze starých + pár nových. Nebyl jsem zrovna aktivní v Expení paragonu a tak jsem získal jen level 37, ale na otestování to stačilo. Je to decela příjemná změna, protože nemožnost rozhodnout se jak body rozdělím tak jako v diablu 2 byl podle mě velký mínus Diabla 3. Z přerozdělitelných statu aktuálně zmizelo Magic Find a ani na věcech není k nalezení. Nedávno jsem navíc četl něco o tom, že chtějí MF zredukovat, aby nemělo takový velký vliv na nalézání legendárních předmětů. Tohle je pro mě zklamání a hra by se touto cestou podle mě neměla ubírat už jen z důvodu, že zmizí 1 stat, který může být na věcech.

Za mnicha jsem tedy prošel už hru komplet a dokončil i akt 5, který je bez finálního bosse Mathaela asi aby bylo nějaké překvapení a neprozradilo se jak D3:RoS končí. Dokončením levelu 70 jsem se konečně dostal k Adventure módu. Ten funguje tak, že je kompletně celá hra přístupná i se všemi akty a člověk se může přesunout přes Waypointy kam chce. Navíc je možno lovit Bountis a Rifts. Bounties je v každém aktu 5 a jedná se většinou o zabití nějaké speciální elitky+50 monster v cílové oblasti, případně dokončení nějakého eventu. Normálně, i v některých eventech se objevují Cursed chest (jsou také v módu kampaně). Jedná se o truhlu, pro jejíž otevření je potřeba něco udělat v určitém čase. Například se postupně objevuje 5 vln nepřátel, nebo je potřeba zabít co nejrychlejí 150 monster. Podle toho jak je hráč úspěšný, vypádá drop z Cursed chest. Na vyšší obtížnosti rozhodně není vůbec lehké udělat Cursed chesty na 100%. Pokud hráč splní všech 5 bounties (v každém actu je jich 5) získá goldy + zkušenosti +shards a to podle obtížnosti na kterou Bounties dělal. Za Shards lze nakoupit náhodně navolené rare předměty u speciálního obchodníka. Předměty mají vždy level podle levelu postavy. Za splnění 5 bounties také hráč ještě ve městě obdrží pytlíček, který po vyhození nadropuje náhodně věcí, většinou pár gemů, Rift stone a pár předmětů. Někdy se poštěstí a padne i Legendárka. Pomocí Rift stone se dá u obelisku otevřít speciální portál do 7 patrového dungeonu a absolutně random navolenými monstry. Někdy se navolí celkem brutální kombinace ale pokud je velké štestí, člověk se může dosčkat i krav, medvídků, koňů, kytiček nebo hromady treasure goblinů. Ty goblini jsou celkem extrém, dnes jsem na to narazil poprvé a zabil jich v jednom patře asi 50. Podlaha zůstala kompetně posetá věcma :D. Za zabíjení monster v Riftu se získávají % a po získání 100% se objeví speciální boss. Může to být klidně i Butcher se svými schopnostmi. Někteří tito Firt Guardiani mají naprosto unikátní vlastnosti. Narazil jsem například na jednoho, co se vždy po určitém čase zduplikoval, až jsem nakonec bojoval se 7x stejnou verzí a boj byl celkem tuhý. Navíc pokud člověk měl navolené blbé skilly, protože v boji už nyní nelze skilly měnit. Za zabití bosse je opět zkušenost a větší verze pytlíčku s překvapením. Je prakticky stejný jak menší, jen tam je víc věcí a můžou tam být lepší gemy a předměty. To je asi tak vše k Adventure módu, nyní se budu věnovat dalším oblastem.

Skilly a postavy:
Co se týče Crusadera je z čeho vybírat protože je vše nové, některé skilly mi však připadají trošku nezajímavé, některé zase zvláštní(jízda na koni). Má však některé skilly docela zajímavě provázané s jinými a některé dost využívají štítů a blokování s nimi. Jedna pasivní dovednost je také celkem unikátní a to, že může Crusader nosit obouruční zbraň v jedné ruce. Za to je však penalizace k rychlosti pohybu -10%. Bohužel nebyl čas abych vyzkoušel všechny postavy, prakticky jsem se bohužel nedostal vůbec k Witch doctorovi a Barbarianovi, takže jejich změny moc nemůžu hodnotit. Co se týče ostatních tak změny skillů jsou rozhodně k lepšímu, hlavně za Demon Hutnera se mi hrálo o dost lépe než v klasickém D3. Jinak mou oblíbenou postavou zůstává Monk a v závěsu s Wizardem. Ne že by mě Crusader nebavil a nelíbil se mi, ale z důvodu jeho neplánovaného smazání a toho že jsem za něj expil celkem rychle ,nebylo tolik času abych důkladně prozkoušel všechny možnosti jeho skillů.

Léčení+nové staty
Způsob léčení doznal jistých změn, lahvičky nyní padají jen pod jedním druhém a jsou sbírány automaticky. Lečí vždy procentuálního hodnotu HP, je to tuším 70%, ale nerad bych kecal. Life steal už také není na předmětech a ve skillech k nalezení, převážně ho nahradil Life per Hit a regenerace HP za sekundu. Na věcech se nyní místo upgradu DPS a obrany +-% objevuje DPS, Toughness a Healing. Je to podle mě trošku matoucí, protože hodnoty se nyní pohybují v milionech a človek pořádně neví a nemá přehled zda je lepší mít Life per Hit, HP regen, obranu nebo all resist. Sice se to počítá automaticky, ale je otázka zda tomu člověk může veřit a jak s tím některé skilly fungují.

Player vs Player
K PvP bohužel není nic nového a je to pro mě zklamání, po víc jak roce bych s příchodem datadisku konečně čekal nějakou výraznější podporu PvP. No třeba Blizzard překvapí a chystá něco do ostrého provozu RoS a v betě to momentálně nění, jako jako Ladder systém.

Mystic+nové vlastnosti na předmětech
Nově je v datadisku nový Artisan a to Mystic, který byl už dříve slibován, že bude v klasickém D3. Je to černá díra na zlato :), protože se vůbec nejedná o levnou záležitost. Mystic může změnit vzhled vaší výbavy a hlavně měnit vlastnosti na věcech. Vždy však pouze 1 vlastnost a po změně už jiná měnit nelze. Například tak místo Vitality na amuletu můžete vybrat šanci na kritický zásah. Nabídnou se však vždy 3 možnosti a tak se Vám může stát že pokusů bude potřeba více. První změna začíná většinou cca na 30 000 goldů a s každou další změnou cena docela brutálně narůstá. Pro představu když jsem chtěl menit 1 položku na legendární výbavě, základní změna už stojí asi 170 000 + legendární materiál z jiné rozložené legendárky vysokého levelu. Nyní je situace taková ze po změně statu se věc stane Account Bound a nejde ji dále darovat/prodat. Měnit lze také vždy jen buď primary stat na primary a Secondary na Secondary. Nejde tak podřadné staty, jako třeba zkušenosti navíc za zabití monster zaměnit za Inteligenci. Mystic patří ke změnám na které se velmi teším, už tam měl být dávno.

Na předmětech mi ale chybí více vlastností. jak už jsem zmiňoval například magic find. Pak by tam mohlo být i více dalších statů jako bylo v Diablu 2. Sice přidali například Crushing blow, jenže to momentálně nefunguje a je deaktivováno a je otázka, zda se vrátí a nebudu zrušeno úplně. Věci tak nejsou moc rozmanité a drtivá většina zbraní se skládá pouze z vitalita+damage+např inteligence. Další nový stat je také Flash damage, který funguje na principu toho, že každý zásah má šanci, že se poškození přenese v určité hodnotě na všechna monstra v okolí zásahu.

Klany a Guildy
Další příjemným vylepšením je systém klanů/gild. Po přidání lidí do klanu všichni členi vidí postup jaký má každý člen, jaké získal achievmenty a jaké našel legendární předměty. Nebyla však možnost, abych to nějak důkladně vyzkoušel, jsou tam různé možnosti týkající se povyšování členů a podobně.

Loot 2.0
Změna toho jak funguje loot je asi jednou z nejvíce očekávaných změn a hodně z Vás již mělo možnost si nový drop vyzkoušet na PTR serveru. Hlavní změny k lepšímu bych viděl ve větší šanci na drop legendárních předmětů a takzvaný "Smart drop", kdy předměty padají převážně za hranou postavu. Co se týče legendárních předmětů, tak nyní padají mnohem více včetně legendárních receptů, na které je potřeba nový materiál a většinou i bílá verze vyráběného předmětu. Když jsem poctivě prošel všech 5 aktů včetně otevírání všeho a procházení kompletně celých lokací, našel jsem cca asi 15 legendárních předmětů a většinu jsem využil jako celkem solidní upgrade postavy. To je myslím změna k lepšímu, když uvážíme ze v klasickém d3 byli lidé, kteří snad i za stovky nahraných hodin nenašli nic moc použitelného. Procházení hrou od 1 levelu je nyní daleko zábavnější, protože každou chvíli člověk narazí na upgrade a již také není potřeba procházet 4 obtížnosti. Většina legendárek má nyní také nějakou hodně speciální vlastnost. Pro příklad uvedu rukavice, které prodlužuji trvání shrines na 10 minut, nárameníky, které zajistí že jsou všechny Vaše věci nezničitelné, prsten který snižuje počet nutných částí setu pro jejich bonus, nebo například rukavice, které zajístí 50% vašich ledových útoků zmrazení cíle. Obecně se dá říci, že také padá méně věcí a podlaha po Vás nezůstane zaplněná vším možným bordelem, protože kovář nyní rozkládá i bíle předměty. Co ale potřebuje vylepšit je drop z objektů protože nyní tak z 85% objektů jako jsou těla, urny, sudy atd nepadá vůbec nic. Buď drop navýšit, nebo snižít počet těchto objektů.

Závěr
Reaper of Souls přináší některá významná vylepšení, nový akt, nové důvody proč to zase hrát, ale bohužel pro mě i dost otazníků a strachu, aby to zase nepodělali. Přijde mi trochu zvláštní, že datum vydání je už 25.3.2014 ,protože pocit z bety je takový, že to je zatím skutečně beta. Některé eventy nefungují, crushing blow nefunguje, spousta equipu není dokončená, některé předměty jsou zabugované, PvP není žádné. Momentálně jsem se dostal s Wizardem na úroveň DPS 750.000, Toughness 8.100.000 a prostor pro nějaký výrazný ugrade už moc není. Normal i Hard je pro mě procházka, Expert dávám v klidu, Master zvládám, Torment I jsem schopen jít ale velmi pomalu a umírám. když jsem schválně zkoušel Torment VI, nedělám normálním mobům prakticky nic. To bych musel mít poškození a toughness tak nejmíň 10 větší. peostě to vypadá jako kdyby chyběl Gear pro Torment, protože ani v Torment I nepadá nic lepšího než už mám. Maximálně legendárky. No doufám že to jak vypadá beta a fáze hry co maj nyní oni je o dost dále, jinak nevím nevím. Hlavně se trochu bojím toho, abych nehrál zase půl roku a přestane mě to bavit jako základní D3.

Závěrem bych chtěl moc poděkovat Jamesovi, díky kterému jsem měl možnost betu hrát.

zahadum
Doom Knight
BattleTag:zahadum#2966

Re: Sepsání dojmů z Bety Reaper of Souls

Příspěvek od zahadum » 28.12.2013, 18:30 hod.

Díki Javurek za vyčerpávajúce info...
konečne užitočné informácie.....

na konci píšeš,že sa bojíš skorého dátumu kedy vychádza samotná hra ( 25.3.2014 ) lebo máš pocity z bety,že hra je v štádiu kedy je na nej ešte kopec chýb...áno..ale táto verzia bety nebola poriadne opatchovaná...blizzard sleduje všetko a robí isto zmeny ktoré sa už implementujú do ostrej verzie.....toto je známe z predchádzajúcich hier od Blizzardu....toho by som sa nebál....každopádne tvoj článok je článok ktorý triezvo opisuje veci a páči sa mi,že píšeš otvorene aj negatíva... takže ešte raz vďaka.
btw potiony majú asi 60 % z hp :)

Dava_C
Ancient
Currenly, I'm playing:Diablo 2: Resurrected
BattleTag:avio#2489

Příspěvek od Dava_C » 28.12.2013, 18:49 hod.

Zajímavé, díky za info a teď ještě, aby se o dojmy poděli i další členové týmu diablofans.cz.

Jinak na konci píšeš o tom, že už nejde moc co vylepšit, což opravdu potvrzuje zkušenosti ostatních, že po nerfu dps rollů se dá v klidu dnešní top gear zkombinovat s novým a hrát to tak, navíc dnešní gear můžeš enchantnout.

PL800 (6.12.2014 - 1104.) ✔
PL1000 (15.4.2015) ✔
PL1200 (12.7.2015 - 469.) ✔
PL1300 (1.9.2015) ✔
PL1400 (7.10.2015 - 596.) ✔
PL1500 (27.10.2015 - 440.) ✔
PL1600 (15.11.2015 - 578.) ✔
PL1450 S4 ✔
PL1715 (29.11.2015 - 595.) ✔

Fru-fru
The Butcher
BattleTag:Frufran#2167

Příspěvek od Fru-fru » 28.12.2013, 19:22 hod.

Vsadil bych na to, že blizz nějak omezí možnost využití vanilkových itemů - ať už zákazem enchantu, či jinak...
Crome,nikdo si nebude pamatovat, jestli jsme byli dobří či zlí.Jediné na čem záleží je,že dva stáli proti řadě nepřátel!Splň mi tedy přání-dopřej mi pomstu!A jestli neposloucháš,táhni do horoucích pekel!
Obrázek

Drakkari
Burning Soul

Příspěvek od Drakkari » 28.12.2013, 19:38 hod.

pěkný no, nepočítám ani s tím půl rokem hry, než to přestane bavit, vidím to tak na měsíc či dva, pořád bezkonkurenční replayabilita na arpg podle mě.. připomínám, že to není mmo :) nechápu jak pořád někdo může chtít od jedné hry za pár babek roky hratelnosti, to nebylo ani v D2 :D jistě, hrál jsem ho roky, ale s brutálníma pauzama a s restartama postav.. ostatně jako D3, už se nemůžu dočkat na RoS
každopádně dojmy super, no ale asi zbytečná práce.. to všechno tu už každý dávno věděl, teda krom toho osobního názoru no, ten mě obohatil to je fakt, za to dík :D

Predy
Doom Knight
BattleTag:Archangel#2213

Příspěvek od Predy » 28.12.2013, 21:49 hod.

Ahoj moc děkuji za článek velice se mi líbil chci se zeptat ještě viděl sem někde ve videu i nějaký legendární lahvičku na život co snad na pár vteřin přidá i určité procento k armoru nenarazil jsi tam na to? Mě by totiž zajímalo jestli je to taky jednorázovka nebo jestli to najdeš nasadíš a je to na pořád.

Javurek
Warlord

Příspěvek od Javurek » 29.12.2013, 08:21 hod.

Na to jsem nikde nenarazil, budˇmi nepadla, nebo je možné že jak byl ten reset RoS a začlo PTR tak už to odstranili.

Denny
Gorebelly
BattleTag:Denny#2750

Příspěvek od Denny » 29.12.2013, 09:55 hod.

že by toto http://imgur.com/5uabXyk ?

edit: varianta s armorem ho pry zvysi o 15%
Naposledy upravil(a) Denny dne 29.12.2013, 09:58 hod., celkem upraveno 1 x.

zahadum
Doom Knight
BattleTag:zahadum#2966

Příspěvek od zahadum » 29.12.2013, 09:57 hod.

je ich viacej druhov a stále sú v aktuálnej verzii bety RoS.

gulisek
Fallen Shaman

Příspěvek od gulisek » 29.12.2013, 10:24 hod.

děkuju javůrkovi za hezkej článek i když poněkud dlouhý,ale jelikož mě zajímá jak datadisk bude vypadat tak jsem to dočetl až do konce. každopádně se na oživení hry těšim a datadisk si pořídim.vypadá to tak že nejlepší bude nastřádat goldy na craftění a začít postavy od znova,ale uvidíme :)

Predy
Doom Knight
BattleTag:Archangel#2213

Příspěvek od Predy » 29.12.2013, 10:54 hod.

Ano ano to je přesně ten Potion co sem myslel díky že jsem se kvůli tobě dozvěděl, že je více druhů to sem nevěděl :)

Relic
Burning Soul
BattleTag:Relic#2877

Příspěvek od Relic » 29.12.2013, 11:18 hod.

ale pytal sa sa aj ci su jednorazovky a to sme sa nedozvedeli... :)

Javurek
Warlord

Příspěvek od Javurek » 29.12.2013, 11:28 hod.

Bottomless znamená bezedný takže asi nebude na jedno použití .)

manusky11
Gorebelly
BattleTag:fionka#2610

Příspěvek od manusky11 » 29.12.2013, 11:38 hod.

Super článok,dík moc,Ale ako uz niekto písal je to len Beta a oni isto vedia podla reakcií a zozbieraných dát čo majú vylepšiť/zmeniť/doplniť a pod.

Nesúhlasím ale s tvojím názorom za znovu hratelnosť,pokial ma RoS bude baviť len polroka(tak ako D3),stále to bude velmi dobre investovaných 60€

Nehratelný vyšší torment?Neviem ako si skladal svojho wizza,ja skúšam na PTR,skladať gear na + %DMG do daného elementárneho skillu,dalej +% DMG ku konkretnemu skillu(kedže je možné to rolnúť na takmer všetkom) a je to velmi dobrý boost.Neviem či sa to priamo započítava do DPS(myslím číslo v statoch postavy).
Dalej niektoré class legendárky sú neuveritelné boosty.Napríklad:

+ dalsie dva výbuchy k Explosive Blast
+ dalsie dve missile k Magic Missile

A je tam toho omnoho viac.

Samozrejme takýto gear bude tažké zložiť,ale kto by to chcel jednoduché.Rád budem farmiť master dva mesiace a potom Torment I atd.
Moj osobný názor :)
Main char.: Wizzard Female Fionka
Clan: Dark Guardians EU
Profil : http://eu.battle.net/d3/en/profile/fion ... ero/270098

Javurek
Warlord

Příspěvek od Javurek » 29.12.2013, 11:41 hod.

Jo jsou tam legendárky které dost boostnou dps těma specialitama, ale já mám třeba Frostburny s +28% cold damage to taky není špatný. Jde o to že prostě momentálně není gear na Torment, a když nefunguje Crushing blow ani, vyšší tormenty jsou nereálné.

manusky11
Gorebelly

Příspěvek od manusky11 » 29.12.2013, 11:58 hod.

Samozrejme to je len moj odhad,kedže som nemal možnosť to vyskúšať a ty áno,takže tvoj bude pravdivý.Pokial je to tak,tak nás skor čaká zníženie HP/DPS,lebo dorábanie gearu a balancovanie je asi tažšie.

P.S. - So zvyšovaním Torment-u a náskedným navyšovaním len HP a DPS tiež nesúhlasím,to nie je o skille,ale fakt len o geare,lenže v hre tohoto typu to asi ináč ani byť nemôže......

dawemorraless
Na-Krul
BattleTag:DaweMorrales #2722

Příspěvek od dawemorraless » 29.12.2013, 13:09 hod.

v ptr sem našel věci které dávají imunity vůči poškození tak počítám že torment bude jen o gearu ty boosty z % do spell dmg sou brutální mám amulet s 17% to fire dmg a s 44K DPs není problém hrát experta
LVL 99 galerie
HC grál
Unikáty / - Tyraels Might, Asteron iron ward
Sety /100%
Runy /100%
RW / -7 jah
D3 Poetarum

manusky11
Gorebelly

Příspěvek od manusky11 » 29.12.2013, 14:38 hod.

dawemorraless píše:....
Presne to si myslím aj ja.

Gold Eagle
Zhar the Mad
BattleTag:goldeagle#2259

Příspěvek od Gold Eagle » 29.12.2013, 15:26 hod.

Jávůrku zkrať to do 1 věty, je to moc dlouhý, dnes jsem hyperkomunikační, čímž mi klesá IQ a nemám na tak dlouhý články už kapacitu jak za komančů. :O :D

Koukám Blizzard dělá hry stylem - ultrasuper gear vrhneme do hry + skilly a pak začnem nerfovat a tím to vyladíme. :shock:

Javurek
Warlord

Příspěvek od Javurek » 29.12.2013, 16:21 hod.

Gold Eagle píše:Jávůrku zkrať to do 1 věty, je to moc dlouhý
RoS vypadá nadějně, stále však zůstává dost otázek jak co bude fungovat a dlouhodobá hratelnost je zatím ve hvězdách.

Stačí? :)

Odpovědět

Zpět na „Obecně“