na dlouhý povídání, ale v rychlosti
To vyjádření: "když musím vybírat, tak spíš Lenovo" jsem myslel z těch dvou, co jsi navrhl příspěvěk nade mnou.
Určitě bych se v dnešní době snažil najít Haswell, protože oproti Ivy (Sandy) Bridge je to opravdu skok jinam a to především spotřebou a odpadním teplem (pozor neplatí to pro všechny resp. ty "plnotučný" jsou stejný, ale pro ty U-bookový ano). To pak vede k větší výdrži na baterky a lepšímu chlazení v těch úzkých tělech, který jsou tak hrozně v módě.
Jsou ty i jiný generace grafik.
To, co jsem doporučoval já, jsem doporučoval, protože už jsem jich pár doporučil

resp. ty modely znám. E530 (330) jsou to sice "řadové multimediály" ThinkPad Edge nicméně za ty prachy hodně muziky. Relativně dobré tělo, výborná klávesnice, matný display a neposlední řadě díky SW a přikoupením SSD se z toho dá vyrobit super ! tichý a rychlý stroj - pokud člověk vykonává nějkou kancelařinu, pak ocení právě ticho + klávesnici + matný display
Na tvoji specifikaci použití bych se ultrabookům spíš vyhýbal. Sám pracovně používám Macbook Air, ale tyhle stroje jsou dobrý pouze a kvůli obrovské mobilitě - pokud to denně musíš nosit v teplejch a nepožaduješ od nich soustavně "náročné" úkoly. Na všechno ostatní nejsou ! To, že to vypadá sexy", je sice krásný, ale k ničemu
Mohl bych toho napsat ještě spoustu, ale recenze a srovnání si pogoogluješ sám a já musím pracovat
Pokud můžu ještě něco doporučit - nedej jenom na mě

Přihlaš se např. na forum.zive.cz a pobav se o tom s "matadory" v sekci Notebook. Většina moderátorů má už dost zkušeností na to, aby ti poradili.